Miten pienentää kodin lämmityskustannuksia? 

Koti on paikka, jossa haluamme tuntea olomme lämpimäksi ja viihtyisäksi, mutta lämmityskustannusten optimointi omakotitalossa voi olla haasteellinen tehtävä. Maalämmön, sähkölämmityksen ja öljylämmityksen rinnalla on onneksi olemassa useita ympäristöystävällisiä ja kustannustehokkaita lämmitysmuotoja, kuten pelletti, puu, aurinkoenergia tai kahden eri lämmitysmuodon yhdistelmä eli hybridilämmitysjärjestelmä. Nämä vaihtoehdot voivat auttaa pienentämään kodin lämmityskustannuksia pitkällä aikavälillä. 

Aurinkokeräimet ovat satsaus kestävään tulevaisuuteen 

Aurinkoenergia on yksi kestävimmistä lämmitysmuodoista, vaikka se vaatiikin alkuinvestointeja – niin ja toki sitä aurinkoakin. Alkuinvestointeina tähän lämmitysmuotoon ovat aurinkokeräimet, jotka voidaan asentaa esimerkiksi joko omakotitalon katolle tai tontille. Keräimet ottavat talteen aurinkoenergiaa, joka muutetaan lämmöksi. Kesäaikaan aurinkokeräimistä saatava energia riittää omakotitalon lämmitykseen ja lämpimään käyttöveteen, mutta talviaikaan rinnalla tulisi olla jokin toinen lämmitysmuoto, kuten esimerkiksi pellettitakka. Aurinkoenergia yhdistettynä bioenergian polttoon, tekee tästä lämmitysmuodosta lähes 100 % uusiutuvan lämpöenergian ympärivuotisesti.  

Aurinkoenergian käyttäminen lämmitysmuotona ei ainoastaan vähennä ympäristövaikutuksia, vaan myös tarjoaa pitkällä aikavälillä huomattavia säästöjä lämmityskustannuksissa.  

Ympäristöystävällinen pelletti on kustannustehokas vaihtoehto 

Pellettilämmitys nousee esiin paitsi ympäristöystävällisenä, mutta myös äärimmäisen kustannustehokkaana vaihtoehtona. Pelletit ovat puujätteistä valmistettuja tiiviisti puristettuja polttoaineita, jotka palavat tehokkaasti ja puhtaasti. Investoimalla pellettilämmitykseen voit odottaa pitkällä aikavälillä säästöjä, sillä pelletit ovat usein edullisempia kuin monet muut perinteiset polttoaineet. Etenkin, jos niitä on paikallisesti saatavilla.  

Pellettitakkojen ja pellettikattiloiden etuna on automaattinen syöttöjärjestelmä, mikä tekee niistä helpot ja vaivattomat käyttää. Järjestelmä voi myös olla älykäs, joka säätää automaattisesti lämpötilaa tarpeen mukaan. Aseta vain haluamasi huonelämpötila ja pellettitakka annostelee automaattisesti pellettejä tarpeen mukaan. Pelletit palavat tehokkaasti ja tuottavat vähemmällä energiamäärällä lämpöä kuin perinteisemmät järjestelmät. Pellettien poltto on puhdasta ja hiukkaspäästöjä syntyy hyvin vähän.  

Puulämmitys – se perinteinen ja ekologinen tapa lämmittää taloa 

Puulämmitys on perinteinen tapa lämmittää koteja, ja se on edelleen suosittu vaihtoehto useassa suomalaisessa kodissa. Modernit puulämmitysjärjestelmät, kuten puukattilat ja kaksoiskattilat ovat tehokkaita ja ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja, jotka vähentävät merkittävästi hiilidioksidipäästöjä.  

Puulämmitystä suosivat erityisesti sellaiset asukkaat, jotka haluavat säilyttää perinteisen tunnelman kodissaan. Taloa lämmittäessä puuta poltetaan mm. takassa ja puuhellassa, mutta myös vesikiertohellassa, jonka tulipesän sisällä on lämmönvaihdinyksikkö. Tämä lämmönvaihdinyksikkö kytketään hybridivaraajaan ja talon lämmitysjärjestelmään kiertovesipumpun avulla. Samalla siis lämmität taloa ja valmistat ruokaa – tehokasta ja ekologista! 

Oikea lämmitysmuoto voi vähentää lämmityskustannuksia huomattavasti 

Valitsemalla oikean lämmitysmuodon voit merkittävästi pienentää omakotitalosi lämmityskustannuksia. Aurinkoenergia, pelletti ja puu tarjoavat kestäviä ja taloudellisia vaihtoehtoja, jotka voivat tehdä kodistasi paitsi lämpimän myös ympäristöystävällisen. Tee viisas päätös lämmitysjärjestelmäsi suhteen, ja nauti säästöistä sekä mukavasta lämpimästä kodista. Kysy lisää Kardonarin asiantuntijoilta!