Taloyhtiön lämmitysjärjestelmän vaihto 

Taloyhtiön lämmitysjärjestelmän päivittäminen nykyaikaisiin ja ympäristöystävällisiin vaihtoehtoihin on ajankohtainen aihe, joka herättää paljon kysymyksiä ja vaatii huolellista suunnittelua. Lämmitysjärjestelmän uusiminen voi olla merkittävä investointi, mutta oikein toteutettuna se voi tarjota pitkän aikavälin säästöjä ja parantaa kiinteistön energiatehokkuutta. Perinteisten lämmitysjärjestelmien rinnalle on tullut ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja, kuten pelletti, puu, hake ja aurinkoenergia. Miten tällaiset lämmitysratkaisut soveltuvat taloyhtiöön?  

Lämmitysjärjestelmän vaihto taloyhtiöön edellyttää harkintaa ja suunnitelmallisuutta 

Taloyhtiön lämmitysjärjestelmän vaihto vaatii monenlaisia harkintoja. Tärkeimpiä ovat järjestelmän taloudellisuus, ympäristövaikutukset, käyttömukavuus ja soveltuvuus olemassa olevaan kiinteistöön. Muutos lämmitysjärjestelmään tarjoaa asukkaille kestäviä tapoja vähentää energiankulutusta ja parantaa kiinteistön ympäristöjalanjälkeä.  

Ennen päätöksen tekoa kannattaa kuitenkin pyytää alan ammattilaiselta yksityiskohtainen suunnitelma ja kustannusarvio eri vaihtoehdoista. Me Kardonarilla osaamme auttaa – meillä on kokemusta lukuisista lämmitysjärjestelmän vaihdoista taloyhtiöön ja osaamme huomioida paikalliset määräykset ja mahdolliset tuet tai avustukset, jotka voivat vaikuttaa päätökseen.  

Pellettilämmitys käy taloyhtiöön joko ainoaksi lämmönlähteeksi tai hybridijärjestelmänä 

Pelletit ovat tiivistettyä biomassaa, joka on yleensä puristettu puusta. Ne ovat ympäristöystävällinen vaihtoehto fossiilisille polttoaineille, ja niiden poltto tuottaa vähän päästöjä.

Pellettilämmitys on automatisoitu ja helppokäyttöinen ratkaisu, joka soveltuu erinomaisesti taloyhtiöille. Pellettikattila voi korvata perinteisen öljy- tai kaasukattilan, ja sen voi integroida olemassa olevaan lämmitysjärjestelmään. Tällainen hybridijärjestelmä on suosittu taloyhtiöissä. Pellettilämmitysjärjestelmiä on saatavilla eri kokoluokissa, joten sekä pienet että suuremmat taloyhtiöt voivat hankkia lämmitysjärjestelmäksi pellettilämmityksen. Pellettien säilytys vaatii kuivan ja suojatun tilan.  

Aurinkokeräimet vaativat suuremman alkuinvestoinnin, mutta ylläpitokulut ovat pienet 

Aurinkoenergia on puhdas ja uusiutuva energialähde, joka on yhä useammin käytetty vaihtoehto taloyhtiöiden lämmityksessä. Aurinkolämpöjärjestelmät keräävät auringon lämpöenergiaa, joka voidaan hyödyntää suoraan lämmityksessä tai lämpimän käyttöveden tuotannossa. Aurinkoenergiaa voidaan myös käyttää sähkölämmityksen tukemiseen, jos taloyhtiössä on käytössä esimerkiksi sähköpatterit tai lattialämmitys. 

 Aurinkokeräimet vaativat suuremman alkuinvestoinnin, mutta niiden ylläpitokulut ovat pienet ja ne tarjoavat mahdollisuuden merkittäviin säästöihin. Suomen sääolosuhteissa on suositeltavaa ottaa aurinkokeräimet osaksi hybridijärjestelmää jonkin toisen lämmitysjärjestelmän rinnalle. Näin myös talven pimeimpinä ajanjaksoina lämmitysjärjestelmä toimii moitteettomasti.   

Puu ja hake ovat paikallisia ja helposti saatavilla olevia polttoaineita 

Puulämmitys on perinteinen ja kustannustehokas menetelmä alueilla, joissa puun hankinta on helppoa. Nykyaikaiset puukattilat soveltuvat erinomaisesti myös taloyhtiöiden käyttöön. Ne ovat tehokkaita ja päästöiltään optimoituja, mutta ne vaativat säännöllistä huoltoa ja puhdistusta. 

Haketta tulee karsittujen puiden runkopuusta, oksista ja neulasista. Rankahake on valmistettu runkopuusta, joka sisältää korjuussa ja metsänhoitotöissä energiapuuksi kelpaavan runkopuun kuorineen. Hakelämmitys on erityisen tehokas suurissa kiinteistöissä, joissa lämmitystarve on jatkuva. Se voidaan räätälöidä asiakkaan tarpeiden mukaan erikokoisia hakekattiloita ja lämpökeskuksia käyttäen. Hake vaatii tilavaa varastointitilaa ja automatisoidun syöttöjärjestelmän, mikä tekee siitä suuren alkuperäisen investoinnin. Kuitenkin, kuten muutkin biomassapohjaiset lämmitysmenetelmät, hake on edullinen käyttöpolttoaine ja vähentää riippuvuutta fossiilisista polttoaineista. 

Hybridijärjestelmä laskee taloyhtiön lämmityskuluja


Hybridijärjestelmä taipuu erinomaisesti taloyhtiöiden tarpeisiin. Sen asennus ei vaadi yleensä suuria rakennusmuutoksia ja kustannuksetkin jäävät koko järjestelmän uusimista edullisemmaksi. Hybridijärjestelmässä yhdistyy tavallisimmin perinteinen lämmitysmuoto sekä uusiutuva energia. Taloyhtiössä käytettävän hybridijärjestelmän etuja ovat mm. 

  • Alhaisemmat lämmityskulut 
  • Energiatehokkuus 
  • Pienempi hiilijalanjälki 

Hybridijärjestelmä osaa optimoida lämmitysenergian käytön automaattisesti eri lämmitysmuotojen välillä. Hyviä puolia ovat, että esimerkiksi kotimaiset puupolttoaineet, kuten puu, hake ja pelletti ovat helposti saatavilla myös paikallisesti.   

Konsultoimme mielellämme taloyhtiön lämmitysjärjestelmän vaihdossa 

Taloyhtiön lämmitysjärjestelmän vaihdossa on suositeltavaa konsultoida alan asiantuntijoita, jotka voivat auttaa valitsemaan parhaiten sopivan ratkaisun juuri teidän taloyhtiöönne. Kestävien lämmitysjärjestelmien avulla taloyhtiö tulee säästämään lämmityskustannuksissa, mutta myös parantaa ympäristöystävällisyyttä ja vähentää hiilidioksidipäästöjä. Me Kardonar Bioenergy Solutionsilla autamme mielellään sopivan ratkaisun löytämisessä. Ota yhteyttä ja kysy lisää!